Vlak voor de zomer heeft het European Copper Institute aan de Universiteit van Innsbruck i.s.m. het Passive House Institute een studie gepubliceerd over het potentieel van DWTW (Douchewater WarmteTerugWinning) in de EU. De studie beschrijft een groeiend aandeel van warmwater in het energiegebruik van woningen in heel Europa.

Door isolatie neemt de energievraag voor ruimteverwarming sterk af. De vraag voor warmtapwater, grotendeels gebaseerd op de douchevraag, is niet verminderd. Het aandeel van de warmtapwater vraag in de woning neemt hierdoor toe. Een van de redenen dat de warmtapwatervraag niet afneemt is dat in regelgeving warmtapwater vaak nog niet zoveel aandacht krijgt. Voorbeeld in Nederland: In de BENG1, indicator voor de energiebehoefte van een woning, is warmtapwater niet genoemd.   

 

DWTW enorm potentieel

De studie geeft ook inzicht in wat DWTW kan bijdragen aan het behalen van de doelen voor energiebesparing. Onderstaande grafiek toont het potentieel van DWTW bij verschillende toepassingspercentages in de nieuwbouw. Als extreem wordt het effect getoond wanneer ook alle bestaande woningen DWTW zouden toepassen. En misschien is 2030 nog een beetje vroeg, maar er komen steeds meer renovatieconcepten die bij badkamervervanging kunnen worden toegepast. 

DWTW is kosten effectief

DWTW heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als stille kracht om zonder comfortverlies de energievraag voor warmtapwater te reduceren. Deze studie ondersteunt onze ervaring dat het toepassen van DWTW niet alleen energie bespaard, maar ook kosteneffectief is. 

Luxxor heeft een DWTW assortiment voor de bestaande- en nieuwbouw, woningbouw & utiliteit. We denken graag met u mee zodat ook u het besparingspotentieel op warmtapwater optimaal kunt benutten. 

Neem direct contact met ons op

Link naar de volledige studie