Groen douchen als basis voor een duurzame sport locatie !

Een warme douche na het sporten, daar zien sporters naar uit! Voor sportlocaties wordt ‘douchen’ onbetaalbaar met de huidige energieprijzen. 

 

Luxxor Multivert-MVII doucheWTW-kanon

Met het Luxxor Multivert-MVII doucheWTW-kanon, reduceert de energievraag voor douchen op locaties met meerdere doucheruimtes met 30%! Een DoucheWarmteTerugWin-systeem (doucheWTW) is een warmtewisselaar die het koude water voorverwarmt met de warmte uit het wegstromende douchewater.

Zwembaden, hotels, sportlocaties installeren doucheWTW vaak in de technische ruimte bij de tapwater/CV-installatie. Zo heeft de CV-ketel/warmtepomp/boiler ca. 30% minder energie nodig om het douchewater op te warmen. Een lagere energievraag heeft veel voordelen, zoals:

  • Lagere energiekosten, waardoor de doucheWTW vaak binnen 5 jaar is terugverdiend
  • Een eenvoudigere overstap naar een warmtepomp
  • Een groter comfort van uw huidige boilers
  • Een lagere temperatuur van uw huidige boilers (naar 55/60°C), zonder comfort verlies en met nog meer energiebesparing (ketel werkt efficiënter en een lagere boiler temperatuur heeft minder verliezen)
  • Het overstappen naar een kleinere boiler. Dit spaart ruimte én nog meer energie.

De Luxxor doucheWTW’s zijn in redelijke mate zelfreinigend. Normaliter volstaat het schoonmaken van de standaard vuilfilters in de doucheputjes en een jaarlijkse inspectie.

Waar op te letten bij een doucheWTW voor jouw sport locatie?

Geïnteresseerd in besparen met doucheWTW voor jou sport locatie? Neem gerust contact met ons op! Hieronder staat vragen waarmee je je kunt voorbereiden.

Wat is de gelijktijdigheid van de douches?

Om de grootte van de warmtewisselaar te bepalen, is een inschatting nodig van het aantal douches dat tegelijkertijd in gebruik is. Eén Luxxor Multivert-MVII voorverwarmt ca 60 liter water per minuut. Wanneer het voorverwarmde water van de doucheWTW alleen naar de tapwaterinstallatie gaat, zijn dit indicatief 15 douches tegelijkertijd (douchedebiet 7L/min). Voor meer douches kan de MVII eenvoudig geschakeld worden en/of een bypass worden toegepast.

Hoeveel gas gaat er naar douchen?

Om te bepalen hoeveel energie de Luxxor MVII bespaart, is een inschatting van het energieverbruik voor douchen handig. Het aandeel energie/gas voor douchen in het totale gasverbruik is sterk locatie afhankelijk (15-40%). Het aandeel voor uw situatie inschatten? Verzamel i) het gasverbruik van april/mei/juni en ii) tel deze bij elkaar op en iii) vermenigvuldigen dit met 4.

Is er een riool dat alleen douchewater bevat?

De doucheWTW kan i.v.m. vervuiling van de warmtewisselaar geen wc-water afvoeren. Voor nieuwbouw is dit eenvoudig te organiseren, in bestaande situaties een check.

Is de installatieruimte naast of onder de douches?

Wanneer er ruimte onder de douches is, stroomt het water natuurlijk over de warmtewisselaar. Voor gelijkvloerse oplossingen is er een pompunit beschikbaar.

Andere toepassingen

Naast locaties met (meerdere) doucheruimtes kent de Luxxor Multivert-MVII industriële toepassingen (wasstraten, voedingsmiddelen industrie, tank-cleaning). Voor locaties waar de Multivert-MVII niet past, zijn er ook ander type doucheWTW’s beschikbaar. Neem contact met ons op om uw opties te bespreken

Zo komen we met groen douchen weer een stap dichter bij groene sportlocaties!