Warmtapwater wordt jaarrond gebruikt en vormt daarmee een ideale basis voor opslag. Goed voor het elektriciteitsnet en uw portemonnee!

 

Warmtapwater wordt vaak over het hoofd gezien als belangrijke ontwerpparameter voor de woning. Zonde, want gemiddeld is meer dan 25% van de huishoudelijke energievraag voor warmtapwater en in nieuwbouw woningen zelfs regelmatig boven de 50%. De manier waarop we warmtapwater inrichten heeft dus wel degelijk invloed op onze energievraag, energiekosten en energiesysteem (de belasting van het elektriciteitsnetwerk).

Bij hybride warmtepompen doet de CV-ketel het zware werk van warmtapwater (hoge temperatuur, hoog vermogen), maar hoe werkt dat in all-electric situaties?
We zoomen in op een koude winterdag: Woningen hebben dan een hogere afgifte temperatuur nodig en warmtepompen hebben te maken met een lagere (buitenlucht)brontemperatuur. Deze combinatie resulteert in een continue elektriciteitsvraag op een hoger vermogen. Het elektriciteitsnetwerk van een wijk wordt zo op koude dagen flink op de proef gesteld. Aandacht voor de inrichting van warmtapwater kan dan enorm helpen om het piekvermogen te beperken.

Er is behoefte aan manieren om de elektriciteitsvraag te beperken en daar komt het duurzaam douchen productassortiment van Luxxor om de hoek kijken. De producten van Luxxor kunnen helpen om de energievraag te beperken:

a. Met de doucheWTW bespaar je 30-50% op de totale douche-energievraag.

b. Met de Thermocline laadboiler wordt jouw waterpomp 9-25% efficiënter. Het slimme vatontwerp zorgt voor een betere stratificatie (gelaagdheid) in het vat en de warmtepomp kan zo op een lagere temperatuur werken.

c. Met de NEStore warmte-accu kun je warmte opslaan en daarmee je eigen opgewekte duurzame elektriciteit beter benutten. Zo verlaagt de NEStore niet alleen de winterpiek, maar reduceert ook de zomerpiek!

Op dit moment worden er in de BENG weinig eisen gesteld aan warmtapwater. Terwijl hier juist een grote kans ligt: als je aandacht geeft aan je douche-installatie, vermindert dat de kosten, wordt de installatie kleiner én wordt het elektriciteitsnet ontlast. Welke van deze redenen is doorslaggevend voor jouw project?!

 

 

 

 

Contact

13 + 7 =