De aansluitwijze van een doucheWTW in de warmtapwaterinstallatie heeft effect op de prestaties en hiermee toepassingsgebieden.

Een doucheWTW is een warmtewisselaar die met de warmte uit het wegstromende douchewater het koude water voorverwarmt. Hierdoor heb je minder energie nodig voor douchen en kan de installatie kleiner worden uitgevoerd. Luxxor heeft een breed scala aan doucheWTW’s voor verschillende toepassingen: nieuwbouw, renovatie, badkamervervanging en add-on. De warmtewisselaar, met rendementen van 40% tot 75%, hebben elk hun eigen installatie-eigenschappen en daarmee voordelen.

Niet alleen de warmtewisselaar keuze heeft effect op het rendement, ook de douche en de installatiewijze. Hieronder focussen we op de verschillende installatiewijzen en de effecten die deze hebben op energiebesparing en toepassingsgebied.

We onderscheiden 3 aansluitwijzen om het voorverwarmde water aan te sluiten, namelijk:

  1. Aangesloten op de CV-installatie én de koudwaterzijde van de kraan
  2. Aangesloten op alleen de koudwaterzijde van de kraan
  3. Aangesloten op alleen de CV-installatie

Dubbele werking – Systeem A

Om 8L/min douchewater van 38℃ te maken, mixt onze thermostaatkraan koud en warm water. Bij een koudwatertemperatuur van 10℃ en een warmwatertemperatuur van 60℃ zijn de respectievelijke waterflows 3,5L/min en 4,5L/min. De energiebesparing met DoucheWTW werkt aan twee kanten:

  1. Het verhoogt de temperatuur van het koude water. Hierdoor verlaagt de warmwaterflow en reduceert de energievraag naar CV-installatie. Met de Luxxor Showersave QB1-21 verlaagt de warmwater flow met bijna 30%.
  2. Doordat het koude water richting de CV-installatie al is voorverwarmd, hoeft de CV-ketel een veel kleinere temperatuursprong te maken.

In utiliteitsgebouwen (sport, zorg, hotels, etc.) met een ringleiding, heeft de ringleiding 30% minder capaciteit nodig. Dit resulteert in lagere pompverliezen, verlaagde ringleiding-temperatuur en lagere onderhoudskosten.

Eenvoudige installatie – systeem B

Voor douche(goot)WTW’s, waar de CV-installatie ver weg is, wordt de doucheWTW vaak alleen aangesloten op de koudwaterzijde van de douche. Dan krijgt de CV-installatie de normale temperatuur, maar de koud waterzijde van de kraan een iets hogere temperatuur, doordat er minder water door de warmtewisselaar gaat. Voordelen van deze aansluitwijze:

  • Eenvoudige installatie in de buurt van de douches
  • Ringleiding-verliezen nemen sterk af en/of capaciteit ringleiding neemt toe
  • Meerdere douches aansluiten op 1 doucheWTW (Luxxor Hamwells Blue en Luxxor Showersave) mogelijk. De besparing per doucheWTW verdubbelt zo eenvoudig.

Centrale ketelhuizen – systeem C

Wanneer in zorgcomplexen, zwembaden, woongebouwen het douchewater in een centrale ketelruimte wordt geproduceerd en er geen badkamerrenovaties gepland zijn, is de Luxxor Multivert een ideale krachtpatser om uw ketelwater voor te verwarmen.

Wilt u meer weten over de aansluit opties in uw situatie? Neem contact op met Margot van Gastel.