Zonder (grote) verbouwingen verduurzamen

Wat zijn energiebesparingsmogelijkheden in de bestaande bouw, zonder grote verbouwing? Best wel wat! Het verstandige aankopen van nieuw witgoed, radiatorfolie, korter & kouder douchen, waterzijdig inregelen van het afgifte systeem en toepassen van hybride warmtepompen. Sinds kort kunnen we ook de Sanura Flatmate aan dit rijtje toevoegen!

 

Retrofit DoucheWTW : Sanura Flatmate

De Sanura Flatmate is een retrofit doucheWTW*. Bij nieuwbouw & renovatie wordt doucheWTW al vaak toegepast (bijvoorbeeld de Luxxor Showersave® en Luxxor Hamwells Blue), maar met de Sanura Flatmate hoeft u niet meer te wachten op de volgende verbouwing en kunt u direct energie te besparen.

De Sanura Flatmate sluit je eenvoudig aan op de koudwaterzijde van de douchekraan. Voor installateursteams van hybride installaties is het dé mogelijkheid om op één installatiemoment een nog grotere impact te maken. Vaak heeft één van de installateurs tijdens het installatiemoment wel een punt waar ze moeten wachten op de ander. Die ruimte is vaak al voldoende om de Sanura Flatmate aan te sluiten. Met een installatie tijd van <30 minuten bespaar je direct 30% op je douche-energie. Zo gebruikt de hybride installatie direct nog minder gas!

Welke voordelen zijn er nog meer?

Naast energiebesparing zorgt tijdens het douchen, zorgt doucheWTW voor meer douchecomfort uit een (elektrische) boiler. Doordat je minder energie gebruikt kan een boiler van 100L met de Sanura Flatmate een douchebeurt langer mee, of kan de temperatuur wat omlaag waardoor je minder stilstandsverlies hebt.

DoucheWTWeetjes - Sanura Flatmate

  • Installeert u binnen 30 minuten
  • Staat op de Energiebesparende productenlijst van het Regionaal Energie Loket en Milieu Centraal, hiermee is er voor projecten gericht op energiearmoede mogelijk subsidie budget bij gemeentes.
  • Vermindert de douche-energie met 30%. Warmtapwater voor douchen is 20 tot 25% van het energiegebruik in een woning.
  • Is al > 700 keer toegepast (jan. 2023)
  • Is een Nederlands product van twee jonge ondernemers/ingenieurs die ontdekten dat douchen ‘het’ energieverlies is in de waterketen
  • Heeft geen bewegende delen en heeft geen onderhoud nodig, behalve wekelijks uitsproeien met de douche

 *) DoucheWarmteTergugWinning (DWTW) is een warmtewisselaar die warmte uit wegstromend douchewater haalt en daarmee het koude water opwarmd. Hierdoor hoeft de CV-ketel/Warmtepomp/elektrische boiler minder te doen. Zo bespaar je energie zonder dat je er iets van merkt.

*) Sanura is Nederlandse ontwikkelaar en producent van retrofit doucheWTW’s